High interrupt load on 5.0-current

classic Classic list List threaded Threaded
5 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

High interrupt load on 5.0-current

Leroy van Engelen
Hi,

This week I upgraded the OpenBSD install on my laptop to 5.0-current, and I
noticed some applications running very sluggish. Running 'top' showed me
that CPU0 has an interrupt load of 80-90%:

45 processes:  44 idle, 1 on processor
CPU0 states:  2.6% user,  0.0% nice,  3.8% system, 89.0% interrupt,  4.6%
idle
CPU1 states: 17.8% user,  0.0% nice, 28.0% system,  0.0% interrupt, 54.2%
idle
Memory: Real: 638M/1025M act/tot Free: 945M Cache: 282M Swap: 0K/2293M

The laptop is a Samsung N210. Any idea what might be the problem, or how I
might gather some more information?

Thanks in advance,

-Leroy

dmesg:

OpenBSD 5.0-beta (GENERIC.MP) #37: Sun Jul 24 10:23:42 MDT 2011
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 2135621632 (2036MB)
avail mem = 2064711680 (1969MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0xdf010 (29 entries)
bios0: vendor Phoenix Technologies Ltd. version "08JI.M073.20100325.JIP"
date 03/25/2010
bios0: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N150/N210/N220
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP MCFG HPET APIC BOOT SLIC SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4(S4) PCIB(S3) PWRB(S4)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-16
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N450 @ 1.66GHz, 4821.62 MHz
cpu0:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,MOVBE,NXE,LONG
cpu0: 512KB 64b/line 8-way L2 cache
cpu0: apic clock running at 166MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N450 @ 1.66GHz, 1662.50 MHz
cpu1:
FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,MOVBE,NXE,LONG
cpu1: 512KB 64b/line 8-way L2 cache
ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 5 (EXP1)
acpiprt2 at acpi0: bus 7 (EXP2)
acpiprt3 at acpi0: bus 9 (EXP3)
acpiprt4 at acpi0: bus 11 (EXP4)
acpiprt5 at acpi0: bus 17 (PCIB)
acpiec0 at acpi0
acpicpu0 at acpi0: C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C1, PSS
acpitz0 at acpi0: critical temperature is 98 degC
acpibat0 at acpi0: BAT1 type LION oem "SAMSUNG Electronics"
acpiac0 at acpi0: AC unit offline
acpibtn0 at acpi0: LID0
acpibtn1 at acpi0: PWRB
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpivideo0 at acpi0: IGD0
acpivout0 at acpivideo0: DD04
cpu0: Enhanced SpeedStep 1662 MHz: speeds: 1667, 1333, 1000 MHz
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Pineview DMI" rev 0x00
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel Pineview Video" rev 0x00
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
inteldrm0 at vga1: apic 2 int 16
drm0 at inteldrm0
"Intel Pineview Video" rev 0x00 at pci0 dev 2 function 1 not configured
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801GB HD Audio" rev 0x02: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC269
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
pci1 at ppb0 bus 5
athn0 at pci1 dev 0 function 0 "Atheros AR9285" rev 0x01: apic 2 int 16
athn0: AR9285 rev 2 (1T1R), ROM rev 14, address e8:39:df:08:bb:dc
ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
pci2 at ppb1 bus 7
ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
pci3 at ppb2 bus 9
mskc0 at pci3 dev 0 function 0 "Marvell Yukon 88E8040" rev 0x00, Yukon-2 FE+
rev. A0 (0x0): apic 2 int 18
msk0 at mskc0 port A: address 00:24:54:a7:85:cd
eephy0 at msk0 phy 0: 88E3016 10/100 PHY, rev. 0
ppb3 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
pci4 at ppb3 bus 11
uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 23
uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 19
uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 18
uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 16
ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int 23
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb4 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xe2
pci5 at ppb4 bus 17
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel Tigerpoint LPC" rev 0x02
ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GR AHCI" rev 0x02: msi, AHCI 1.1
ahci0: PHY offline on port 2
ahci0: PHY offline on port 3
scsibus0 at ahci0: 32 targets
sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <ATA, WDC WD2500BEVT-3, 01.0> SCSI3 0/direct
fixed naa.50014ee259e74720
sd0: 238475MB, 512 bytes/sector, 488397168 sectors
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x02: apic 2 int
19
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
usb1 at uhci0: USB revision 1.0
uhub1 at usb1 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb2 at uhci1: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci2: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci3: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pckbc0 at isa0 port 0x60/5
pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
pckbc0: using irq 1 for kbd slot
wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
pms0 at pckbc0 (aux slot)
pckbc0: using irq 12 for aux slot
wsmouse0 at pms0 mux 0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Namuga. WebCam
SCB-0340N" rev 2.00/1.00 addr 2
video0 at uvideo0
ugen0 at uhub3 port 2 "Broadcom Corp Broadcom Bluetooth 2.1 Device" rev
2.00/3.43 addr 2
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on sd0a (19612ddf72706fec.a) swap on sd0b dump on sd0b

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: High interrupt load on 5.0-current

Matthew Dempsky
On Wed, Jul 27, 2011 at 2:32 PM, Leroy van Engelen
<[hidden email]> wrote:
> The laptop is a Samsung N210. Any idea what might be the problem, or how I
> might gather some more information?

Run "systat 1" and it'll show you a breakdown of interrupt counts
along the right hand side.  The "clock" counter should be 200 (hz=100
* #cpus=2) and everything else to be low if the machine is idle.  Do
any counts deviate significantly from these expected values?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: High interrupt load on 5.0-current

Leroy van Engelen
Suspend/resume made the problem go away (temporarily). Interrupt load is 0%
on both CPUs now. When it happens again, I will send more info.

Thanks!

-Leroy

On Thu, Jul 28, 2011 at 7:43 AM, Matthew Dempsky <[hidden email]>wrote:

> On Wed, Jul 27, 2011 at 2:32 PM, Leroy van Engelen
> <[hidden email]> wrote:
> > The laptop is a Samsung N210. Any idea what might be the problem, or how
> I
> > might gather some more information?
>
> Run "systat 1" and it'll show you a breakdown of interrupt counts
> along the right hand side.  The "clock" counter should be 200 (hz=100
> * #cpus=2) and everything else to be low if the machine is idle.  Do
> any counts deviate significantly from these expected values?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: High interrupt load on 5.0-current

Leroy van Engelen
In reply to this post by Leroy van Engelen
A new day and a new suspend/resume cycle: my laptop has a high interrupt
load again.

top output yesterday (low interrupt load):

54 processes:  46 idle, 6 stopped, 2 on processor
CPU0 states:  1.0% user,  0.0% nice,  3.0% system,  0.0% interrupt, 96.0%
idle
CPU1 states:  0.0% user,  0.0% nice,  5.0% system,  0.0% interrupt, 95.0%
idle
Memory: Real: 640M/1049M act/tot Free: 920M Cache: 302M Swap: 0K/2293M

systat output yesterday (sorry for the mess, but gmail screwed up the layout
and I am in a hurry):

    2 users    Load 2.78 3.53 3.65                     Thu Jul 28 07:15:29
2011

            memory totals (in KB)            PAGING   SWAPPING
Interrupts
           real   virtual     free           in  out   in  out      509
total
Active   654236    654236   924400   ops                            200
clock
All     1092268   1092268  3272108   pages                           88 ipi

acpi0
Proc:r  d  s  w    Csw   Trp   Sys   Int   Sof  Flt    12 forks      60
inteldrm
        2 17       226  2661  5636   222   136 2731       fkppw      55
azalia0
                                                          fksvm      10
athn0
   0.0%Int   3.0%Sys   1.0%Usr   0.0%Nic  96.0%Idle       pwait
uhci2
|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |       relck
ehci0
=>                                                        rlkok      10
ahci0
                                                          noram
pckbc0
Namei         Sys-cache    Proc-cache    No-cache     622 ndcpy      86
pckbc0
    Calls     hits    %    hits     %    miss   %     111 fltcp
      360      357   99                     2   1     642 zfod
                                                      206 cow
Disks   sd0                                         16805 fmin
seeks                                               22406 ftarg
xfers    10                                               itarg
speed  234K                                         10480 wired
  sec   0.0                                               pdfre
                                                          pdscn
                                                          pzidle
                                                      154 kmapent

top output now (high interrupt load):

58 processes:  51 idle, 6 stopped, 1 on processor
CPU0:  3.0% user,  0.0% nice,  4.0% system, 92.1% interrupt,  1.0% idle
CPU1: 12.9% user,  0.0% nice, 48.5% system,  0.0% interrupt, 38.6% idle
Memory: Real: 597M/1392M act/tot Free: 577M Cache: 665M Swap: 0K/2293M

systat output now:

    3 users    Load 3.03 3.19 3.30                     Fri Jul 29 07:14:10
2011

            memory totals (in KB)            PAGING   SWAPPING
Interrupts
           real   virtual     free           in  out   in  out      483
total
Active   612912    612912   591980   ops                            202
clock
All     1424688   1424688  2939688   pages                           88 ipi

acpi0
Proc:r  d  s  w    Csw   Trp   Sys   Int   Sof  Flt    13 forks
inteldrm
        2 16       189  3598  7262 36877   181 3643       fkppw     138
azalia0
                                                          fksvm      24
athn0
  47.0%Int  11.0%Sys   9.0%Usr   0.0%Nic  33.0%Idle       pwait
uhci2
|    |    |    |    |    |    |    |    |    |    |       relck
ehci0
||||||||||||||||||||||||=====>>>>>                        rlkok       1
ahci0
                                                          noram
pckbc0
Namei         Sys-cache    Proc-cache    No-cache     794 ndcpy      30
pckbc0
    Calls     hits    %    hits     %    miss   %     139 fltcp
      406      406  100                               983 zfod
                                                      248 cow
Disks   sd0                                         16805 fmin
seeks                                               22406 ftarg
xfers     1                                               itarg
speed   16K                                          6291 wired
  sec   0.0                                               pdfre
                                                          pdscn
                                                          pzidle
                                                      200 kmapent

Comparing these two outputs I can see that azalia interrupt counts are high,
but this is only seen sporadically. Most of the time the number is around
60/70, which I guess is normal. Also the total number of interrupts isn't
that different between the two cases.

What I do see, is that the sluggishness is a lot less when I switch to a
desktop with only xterms in it, and it becomes more when I am switching to
firefox.

Any ideas?


On Thu, Jul 28, 2011 at 10:54 PM, Chris Cappuccio <[hidden email]> wrote:

> run 'systat vm 1'
>
> or vmstat -i
>
> and see who the big consumer is
>
> Leroy van Engelen [[hidden email]] wrote:
> > Hi,
> >
> > This week I upgraded the OpenBSD install on my laptop to 5.0-current, and
> I
> > noticed some applications running very sluggish. Running 'top' showed me
> > that CPU0 has an interrupt load of 80-90%:
> >
> > 45 processes:  44 idle, 1 on processor
> > CPU0 states:  2.6% user,  0.0% nice,  3.8% system, 89.0% interrupt,  4.6%
> > idle
> > CPU1 states: 17.8% user,  0.0% nice, 28.0% system,  0.0% interrupt, 54.2%
> > idle
> > Memory: Real: 638M/1025M act/tot Free: 945M Cache: 282M Swap: 0K/2293M
> >
> > The laptop is a Samsung N210. Any idea what might be the problem, or how
> I
> > might gather some more information?
> >
> > Thanks in advance,
> >
> > -Leroy
> >
> > dmesg:
> >
> > OpenBSD 5.0-beta (GENERIC.MP) #37: Sun Jul 24 10:23:42 MDT 2011
> >     [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
> > real mem = 2135621632 (2036MB)
> > avail mem = 2064711680 (1969MB)
> > mainbus0 at root
> > bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.5 @ 0xdf010 (29 entries)
> > bios0: vendor Phoenix Technologies Ltd. version "08JI.M073.20100325.JIP"
> > date 03/25/2010
> > bios0: SAMSUNG ELECTRONICS CO., LTD. N150/N210/N220
> > acpi0 at bios0: rev 2
> > acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
> > acpi0: tables DSDT FACP MCFG HPET APIC BOOT SLIC SSDT SSDT SSDT
> > acpi0: wakeup devices EXP1(S4) EXP2(S4) EXP3(S4) EXP4(S4) PCIB(S3)
> PWRB(S4)
> > acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
> > acpimcfg0 at acpi0 addr 0xe0000000, bus 0-16
> > acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
> > acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
> > cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
> > cpu0: Intel(R) Atom(TM) CPU N450 @ 1.66GHz, 4821.62 MHz
> > cpu0:
> >
> FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,MOVBE,NXE,LONG
> > cpu0: 512KB 64b/line 8-way L2 cache
> > cpu0: apic clock running at 166MHz
> > cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
> > cpu1: Intel(R) Atom(TM) CPU N450 @ 1.66GHz, 1662.50 MHz
> > cpu1:
> >
> FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,MOVBE,NXE,LONG
> > cpu1: 512KB 64b/line 8-way L2 cache
> > ioapic0 at mainbus0: apid 2 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
> > acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
> > acpiprt1 at acpi0: bus 5 (EXP1)
> > acpiprt2 at acpi0: bus 7 (EXP2)
> > acpiprt3 at acpi0: bus 9 (EXP3)
> > acpiprt4 at acpi0: bus 11 (EXP4)
> > acpiprt5 at acpi0: bus 17 (PCIB)
> > acpiec0 at acpi0
> > acpicpu0 at acpi0: C1, PSS
> > acpicpu1 at acpi0: C1, PSS
> > acpitz0 at acpi0: critical temperature is 98 degC
> > acpibat0 at acpi0: BAT1 type LION oem "SAMSUNG Electronics"
> > acpiac0 at acpi0: AC unit offline
> > acpibtn0 at acpi0: LID0
> > acpibtn1 at acpi0: PWRB
> > acpibtn2 at acpi0: SLPB
> > acpivideo0 at acpi0: IGD0
> > acpivout0 at acpivideo0: DD04
> > cpu0: Enhanced SpeedStep 1662 MHz: speeds: 1667, 1333, 1000 MHz
> > pci0 at mainbus0 bus 0
> > pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel Pineview DMI" rev 0x00
> > vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel Pineview Video" rev 0x00
> > wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
> > wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
> > intagp0 at vga1
> > agp0 at intagp0: aperture at 0xd0000000, size 0x10000000
> > inteldrm0 at vga1: apic 2 int 16
> > drm0 at inteldrm0
> > "Intel Pineview Video" rev 0x00 at pci0 dev 2 function 1 not configured
> > azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801GB HD Audio" rev 0x02: msi
> > azalia0: codecs: Realtek ALC269
> > audio0 at azalia0
> > ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
> > pci1 at ppb0 bus 5
> > athn0 at pci1 dev 0 function 0 "Atheros AR9285" rev 0x01: apic 2 int 16
> > athn0: AR9285 rev 2 (1T1R), ROM rev 14, address e8:39:df:08:bb:dc
> > ppb1 at pci0 dev 28 function 1 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
> > pci2 at ppb1 bus 7
> > ppb2 at pci0 dev 28 function 2 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
> > pci3 at ppb2 bus 9
> > mskc0 at pci3 dev 0 function 0 "Marvell Yukon 88E8040" rev 0x00, Yukon-2
> FE+
> > rev. A0 (0x0): apic 2 int 18
> > msk0 at mskc0 port A: address 00:24:54:a7:85:cd
> > eephy0 at msk0 phy 0: 88E3016 10/100 PHY, rev. 0
> > ppb3 at pci0 dev 28 function 3 "Intel 82801GB PCIE" rev 0x02: msi
> > pci4 at ppb3 bus 11
> > uhci0 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int
> 23
> > uhci1 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int
> 19
> > uhci2 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int
> 18
> > uhci3 at pci0 dev 29 function 3 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int
> 16
> > ehci0 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801GB USB" rev 0x02: apic 2 int
> 23
> > usb0 at ehci0: USB revision 2.0
> > uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
> > ppb4 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xe2
> > pci5 at ppb4 bus 17
> > pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel Tigerpoint LPC" rev 0x02
> > ahci0 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801GR AHCI" rev 0x02: msi, AHCI
> 1.1
> > ahci0: PHY offline on port 2
> > ahci0: PHY offline on port 3
> > scsibus0 at ahci0: 32 targets
> > sd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <ATA, WDC WD2500BEVT-3, 01.0> SCSI3
> 0/direct
> > fixed naa.50014ee259e74720
> > sd0: 238475MB, 512 bytes/sector, 488397168 sectors
> > ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801GB SMBus" rev 0x02: apic 2
> int
> > 19
> > iic0 at ichiic0
> > spdmem0 at iic0 addr 0x50: 2GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
> > usb1 at uhci0: USB revision 1.0
> > uhub1 at usb1 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > usb2 at uhci1: USB revision 1.0
> > uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > usb3 at uhci2: USB revision 1.0
> > uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > usb4 at uhci3: USB revision 1.0
> > uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
> > isa0 at pcib0
> > isadma0 at isa0
> > pckbc0 at isa0 port 0x60/5
> > pckbd0 at pckbc0 (kbd slot)
> > pckbc0: using irq 1 for kbd slot
> > wskbd0 at pckbd0: console keyboard, using wsdisplay0
> > pms0 at pckbc0 (aux slot)
> > pckbc0: using irq 12 for aux slot
> > wsmouse0 at pms0 mux 0
> > pcppi0 at isa0 port 0x61
> > spkr0 at pcppi0
> > mtrr: Pentium Pro MTRR support
> > uvideo0 at uhub0 port 8 configuration 1 interface 0 "Namuga. WebCam
> > SCB-0340N" rev 2.00/1.00 addr 2
> > video0 at uvideo0
> > ugen0 at uhub3 port 2 "Broadcom Corp Broadcom Bluetooth 2.1 Device" rev
> > 2.00/3.43 addr 2
> > vscsi0 at root
> > scsibus1 at vscsi0: 256 targets
> > softraid0 at root
> > scsibus2 at softraid0: 256 targets
> > root on sd0a (19612ddf72706fec.a) swap on sd0b dump on sd0b
>
> --
> the preceding comment is my own and in no way reflects the opinion of the
> Joint Chiefs of Staff

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: current: high interrupts on a macbook

Jan Stary
In reply to this post by Matthew Dempsky
On Jun 17 17:53:10, Jan Stary wrote:
> Since a few snapshots ago, current/amd64 has occassionaly
> been interrupting like crazy on my macbook. top(1) shows
> above 90% interrupt, and

On Jun 17 18:02:17, Otto Moerbeek wrote:
> Try a more recent snap, various things related to interrupt handling
> have been volatile these days.

On Jun 18 06:57:26, Ted Roby wrote:
> I can verify high interrupts on a Macbook 3,1 with recent changes.
> I can also verify that the problem went away with further -current
> development.
> Perhaps build your own release until the next snapshot.

On Jul 12 10:28:53, Jan Stary wrote:
> This is just to confirm that the high interrupts exist in the last
> amd64 snapshot (yesterday). Now they consistently occur after
> suspend/resume. The machine will not suspend a second time.

On Jul 27 23:32:06, Leroy van Engelen wrote:
> This week I upgraded the OpenBSD install on my laptop to 5.0-current, and I
> noticed some applications running very sluggish. Running 'top' showed me
> that CPU0 has an interrupt load of 80-90%:

Just upgraded to the latest amd64 snapshot,
and the high interrupts still appear.

It consistently appears after a suspend/resume;
top(1) starts showing something around 70% interrupt
on one processor, and 0 interrupt on the second processor.

On Jul 27 22:43:41, Matthew Dempsky wrote:
> Run "systat 1" and it'll show you a breakdown of interrupt counts
> along the right hand side.  The "clock" counter should be 200 (hz=100
> * #cpus=2) and everything else to be low if the machine is idle.

Yes, this is the situation on my machine.
200 for clock, a few for ipi, negligible for others.

> Do any counts deviate significantly from these expected values?

No. After the suspend/resume which somehow triggers the high interrupts,
systat still reports those values; maybe a few more for ipi, but the
total is still about 220.

Differing from my previous experience, the cpufreq (as governed by apmd -C)
stays at 800, the lowest possible value, and does not jump to 2000, the
highest possible value. Also, the machine gets generally slower, but
not unusably slow, as it did before.

Also, it does a second suspend (before, it never got to it).
And after the second resume, the high interrupts are gone!
A third suspend/resume triggers the high interrupts again.
A fourth suspend/resume "fixes" that again.

Is there something specific that I should test?
Would an acidump be useful for debugging this?

        Thank you for your time

                Jan


OpenBSD 5.0-beta (GENERIC.MP) #44: Sat Jul 30 16:55:27 MDT 2011
    [hidden email]:/usr/src/sys/arch/amd64/compile/GENERIC.MP
real mem = 2646556672 (2523MB)
avail mem = 2562052096 (2443MB)
mainbus0 at root
bios0 at mainbus0: SMBIOS rev. 2.4 @ 0xe0000 (44 entries)
bios0: vendor Apple Inc. version "MB31.88Z.008E.B02.0803051832" date 03/05/08
bios0: Apple Inc. MacBook3,1
acpi0 at bios0: rev 2
acpi0: sleep states S0 S3 S4 S5
acpi0: tables DSDT FACP HPET APIC MCFG ASF! SBST ECDT SSDT SSDT SSDT SSDT SSDT
acpi0: wakeup devices ADP1(S3) LID0(S3) ARPT(S3) GIGE(S3) UHC1(S3) UHC2(S3) UHC3(S3) UHC4(S3) UHC5(S3) EHC1(S3) EHC2(S3) EC__(S3)
acpitimer0 at acpi0: 3579545 Hz, 24 bits
acpihpet0 at acpi0: 14318179 Hz
acpimadt0 at acpi0 addr 0xfee00000: PC-AT compat
cpu0 at mainbus0: apid 0 (boot processor)
cpu0: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz, 1995.35 MHz
cpu0: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,NXE,LONG
cpu0: 4MB 64b/line 16-way L2 cache
cpu0: apic clock running at 199MHz
cpu1 at mainbus0: apid 1 (application processor)
cpu1: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU T7300 @ 2.00GHz, 1995.00 MHz
cpu1: FPU,VME,DE,PSE,TSC,MSR,PAE,MCE,CX8,APIC,SEP,MTRR,PGE,MCA,CMOV,PAT,PSE36,CFLUSH,DS,ACPI,MMX,FXSR,SSE,SSE2,SS,HTT,TM,SBF,SSE3,MWAIT,DS-CPL,VMX,EST,TM2,SSSE3,CX16,xTPR,PDCM,NXE,LONG
cpu1: 4MB 64b/line 16-way L2 cache
ioapic0 at mainbus0: apid 1 pa 0xfec00000, version 20, 24 pins
ioapic0: misconfigured as apic 0, remapped to apid 1
acpimcfg0 at acpi0 addr 0xf0000000, bus 0-255
acpiec0 at acpi0
acpiprt0 at acpi0: bus 0 (PCI0)
acpiprt1 at acpi0: bus 2 (RP05)
acpiprt2 at acpi0: bus 3 (RP06)
acpiprt3 at acpi0: bus 4 (PCIB)
acpicpu0 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpicpu1 at acpi0: C3, C2, C1, PSS
acpiac0 at acpi0: AC unit online
acpibtn0 at acpi0: LID0
acpibtn1 at acpi0: PWRB
acpibtn2 at acpi0: SLPB
acpibat0 at acpi0: BAT0 model "15253732082930497" type 15253732284385612 oem "15253732284452179"
acpivideo0 at acpi0: GFX0
cpu0: Enhanced SpeedStep 1995 MHz: speeds: 2000, 1800, 1600, 1400, 1200, 800 MHz
memory map conflict 0xf00f8000/0x1000
memory map conflict 0xfed1c000/0x4000
memory map conflict 0xfffa0000/0x30000
pci0 at mainbus0 bus 0
pchb0 at pci0 dev 0 function 0 "Intel GM965 Host" rev 0x03
vga1 at pci0 dev 2 function 0 "Intel GM965 Video" rev 0x03
wsdisplay0 at vga1 mux 1: console (80x25, vt100 emulation)
wsdisplay0: screen 1-5 added (80x25, vt100 emulation)
intagp0 at vga1
agp0 at intagp0: aperture at 0xa0000000, size 0x10000000
inteldrm0 at vga1: apic 1 int 16
drm0 at inteldrm0
"Intel GM965 Video" rev 0x03 at pci0 dev 2 function 1 not configured
uhci0 at pci0 dev 26 function 0 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 20
uhci1 at pci0 dev 26 function 1 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 16
ehci0 at pci0 dev 26 function 7 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 21
usb0 at ehci0: USB revision 2.0
uhub0 at usb0 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
azalia0 at pci0 dev 27 function 0 "Intel 82801H HD Audio" rev 0x03: msi
azalia0: codecs: Realtek ALC885
audio0 at azalia0
ppb0 at pci0 dev 28 function 0 "Intel 82801H PCIE" rev 0x03: msi
pci1 at ppb0 bus 1
ppb1 at pci0 dev 28 function 4 "Intel 82801H PCIE" rev 0x03: msi
pci2 at ppb1 bus 2
"Broadcom BCM4321" rev 0x03 at pci2 dev 0 function 0 not configured
ppb2 at pci0 dev 28 function 5 "Intel 82801H PCIE" rev 0x03: msi
pci3 at ppb2 bus 3
mskc0 at pci3 dev 0 function 0 "Marvell Yukon 88E8058" rev 0x13, Yukon-2 EC Ultra rev. B0 (0x3): apic 1 int 17
msk0 at mskc0 port A: address 00:1b:63:aa:12:67
eephy0 at msk0 phy 0: 88E1149 Gigabit PHY, rev. 1
uhci2 at pci0 dev 29 function 0 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 16
uhci3 at pci0 dev 29 function 1 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 18
uhci4 at pci0 dev 29 function 2 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 21
ehci1 at pci0 dev 29 function 7 "Intel 82801H USB" rev 0x03: apic 1 int 20
usb1 at ehci1: USB revision 2.0
uhub1 at usb1 "Intel EHCI root hub" rev 2.00/1.00 addr 1
ppb3 at pci0 dev 30 function 0 "Intel 82801BAM Hub-to-PCI" rev 0xf3
pci4 at ppb3 bus 4
"AT&T/Lucent FW322 1394" rev 0x61 at pci4 dev 3 function 0 not configured
pcib0 at pci0 dev 31 function 0 "Intel 82801HBM LPC" rev 0x03
pciide0 at pci0 dev 31 function 1 "Intel 82801HBM IDE" rev 0x03: DMA, channel 0 configured to compatibility, channel 1 configured to compatibility
atapiscsi0 at pciide0 channel 0 drive 0
scsibus0 at atapiscsi0: 2 targets
cd0 at scsibus0 targ 0 lun 0: <MATSHITA, CD-RW CW-8221, GA0K> ATAPI 5/cdrom removable
cd0(pciide0:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 2
pciide0: channel 1 disabled (no drives)
pciide1 at pci0 dev 31 function 2 "Intel 82801HBM SATA" rev 0x03: DMA, channel 0 configured to native-PCI, channel 1 configured to native-PCI
pciide1: using apic 1 int 18 for native-PCI interrupt
wd0 at pciide1 channel 0 drive 0: <ST980811AS>
wd0: 16-sector PIO, LBA48, 76319MB, 156301488 sectors
wd0(pciide1:0:0): using PIO mode 4, Ultra-DMA mode 6
ichiic0 at pci0 dev 31 function 3 "Intel 82801H SMBus" rev 0x03: apic 1 int 20
iic0 at ichiic0
spdmem0 at iic0 addr 0x50: 512MB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
spdmem1 at iic0 addr 0x52: 2GB DDR2 SDRAM non-parity PC2-5300CL5 SO-DIMM
usb2 at uhci0: USB revision 1.0
uhub2 at usb2 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb3 at uhci1: USB revision 1.0
uhub3 at usb3 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb4 at uhci2: USB revision 1.0
uhub4 at usb4 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb5 at uhci3: USB revision 1.0
uhub5 at usb5 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
usb6 at uhci4: USB revision 1.0
uhub6 at usb6 "Intel UHCI root hub" rev 1.00/1.00 addr 1
isa0 at pcib0
isadma0 at isa0
pcppi0 at isa0 port 0x61
spkr0 at pcppi0
mtrr: Pentium Pro MTRR support
uvideo0 at uhub1 port 4 configuration 1 interface 0 "Micron Built-in iSight" rev 2.00/1.84 addr 2
video0 at uvideo0
uhidev0 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 0 "Apple Computer ADB device" rev 2.00/19.65 addr 2
uhidev0: iclass 3/1
ukbd0 at uhidev0: 8 modifier keys, 6 key codes
wskbd0 at ukbd0: console keyboard, using wsdisplay0
uhidev1 at uhub2 port 1 configuration 1 interface 1 "Apple Computer ADB device" rev 2.00/19.65 addr 2
uhidev1: iclass 3/1
ums0 at uhidev1: 5 buttons
wsmouse0 at ums0 mux 0
uhidev2 at uhub6 port 1 configuration 1 interface 0 "Apple Computer, Inc. IR Receiver" rev 2.00/0.16 addr 2
uhidev2: iclass 3/0, 38 report ids
uhid0 at uhidev2 reportid 36: input=4, output=0, feature=0
uhid1 at uhidev2 reportid 37: input=4, output=0, feature=0
uhid2 at uhidev2 reportid 38: input=4, output=0, feature=0
uhidev3 at uhub6 port 2 configuration 1 interface 0 "Apple Inc. Apple Internal Keyboard / Trackpad" rev 2.00/0.09 addr 3
uhidev3: iclass 3/1
ukbd1 at uhidev3: 8 modifier keys, 5 key codes, country code 13
wskbd1 at ukbd1 mux 1
wskbd1: connecting to wsdisplay0
uhidev4 at uhub6 port 2 configuration 1 interface 1 "Apple Inc. Apple Internal Keyboard / Trackpad" rev 2.00/0.09 addr 3
uhidev4: iclass 3/1, 5 report ids
ums1 at uhidev4 reportid 2: 3 buttons
wsmouse1 at ums1 mux 0
ums2 at uhidev4 reportid 5
ums2: mouse has no X report
uhidev5 at uhub6 port 2 configuration 1 interface 2 "Apple Inc. Apple Internal Keyboard / Trackpad" rev 2.00/0.09 addr 3
uhidev5: iclass 3/0
uhid3 at uhidev5: input=1, output=0, feature=0
vscsi0 at root
scsibus1 at vscsi0: 256 targets
softraid0 at root
scsibus2 at softraid0: 256 targets
root on wd0a (9d9e8494d88f41c5.a) swap on wd0b dump on wd0b