Xorg hangs on startup (skylake)

classic Classic list List threaded Threaded
6 messages Options
abi
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Xorg hangs on startup (skylake)

abi
Hello,

I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed

OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with
unsignificant issues).

However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after
startx command.

No alterations to the system was made after install, setup excluded
games, laptop uses UEFI,

OpenBSD installed to usb stick.

I've done the following homework:

1. Tried vesa driver -> No screens found. (I have the same with FreeBSD)

2. Tried wsfb driver -> No screens found (If this is analog of FreeBSD's
scfb, it worked there)

3. Tried intel -> system hangs as with modesetting.

I expected difficulties, bot not too early :) I set
machdep.allowaperture=1 as X suggests.

Logs - https://pastebin.com/RkZz2b1y

The only errors are
error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load
firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC,
error -8 (ignored)

but they should be harmless



Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Xorg hangs on startup (skylake)

Stefan Sperling-2
On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:
> Hello,
>
> I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed
>
> OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with unsignificant
> issues).
>
> However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after startx
> command.

Please try a -current snapshot.

>
> No alterations to the system was made after install, setup excluded games,
> laptop uses UEFI,
>
> OpenBSD installed to usb stick.
>
> I've done the following homework:
>
> 1. Tried vesa driver -> No screens found. (I have the same with FreeBSD)
>
> 2. Tried wsfb driver -> No screens found (If this is analog of FreeBSD's
> scfb, it worked there)
>
> 3. Tried intel -> system hangs as with modesetting.
>
> I expected difficulties, bot not too early :) I set machdep.allowaperture=1
> as X suggests.
>
> Logs - https://pastebin.com/RkZz2b1y
>
> The only errors are
> error: [drm:pid0:i915_firmware_load_error_print] *ERROR* failed to load
> firmware i915/skl_dmc_ver1.bin (-22)
> error: [drm:pid0:i915_gem_init_hw] *ERROR* Failed to initialize GuC, error
> -8 (ignored)
>
> but they should be harmless
>
>
>

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Xorg hangs on startup (skylake)

nothingness


On 10/03/18 12:29, Stefan Sperling wrote:

> On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:
>> Hello,
>>
>> I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed
>>
>> OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with unsignificant
>> issues).
>>
>> However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after startx
>> command.
> Please try a -current snapshot.
>
Latest snapshot still has this bug. It's ongoing since 6.2 was
introduced unfortunately.

abi
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Xorg hangs on startup (skylake)

abi
In reply to this post by Stefan Sperling-2
On 10.03.2018 14:29, Stefan Sperling wrote:

> On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:
>> Hello,
>>
>> I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed
>>
>> OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with unsignificant
>> issues).
>>
>> However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after startx
>> command.
> Please try a -current snapshot.
The same behaviour, system hangs after glamor initialization.
Logs: https://pastebin.com/0Hub2icY

abi
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Xorg hangs on startup (skylake)

abi
In reply to this post by nothingness
On 10.03.2018 18:19, Noth wrote:

> On 10/03/18 12:29, Stefan Sperling wrote:
>> On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:
>>> Hello,
>>>
>>> I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed
>>>
>>> OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with
>>> unsignificant
>>> issues).
>>>
>>> However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required)
>>> after startx
>>> command.
>> Please try a -current snapshot.
>>
> Latest snapshot still has this bug. It's ongoing since 6.2 was
> introduced unfortunately
I see. Are there any PRs around I can check ?

Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Xorg hangs on startup (skylake)

fedelodo
In reply to this post by abi
abi wrote

> On 10.03.2018 14:29, Stefan Sperling wrote:
>> On Sat, Mar 10, 2018 at 02:18:16PM +0300, abi wrote:
>>> Hello,
>>>
>>> I'm new to OpenBSD, but I'm old FreeBSD user. I've installed
>>>
>>> OpenBSD 6.2 to XPS 13 /Skylake/ laptop (it runs FreeBSD with
>>> unsignificant
>>> issues).
>>>
>>> However, the system hangs (blackscreen, hard shutdown required) after
>>> startx
>>> command.
>> Please try a -current snapshot.
> The same behaviour, system hangs after glamor initialization.
> Logs: https://pastebin.com/0Hub2icY

I've got the same problem on an HD620, I heard it's an ACPI problem that
needs to be patched.



--
Sent from: http://openbsd-archive.7691.n7.nabble.com/openbsd-user-misc-f3.html